torsdag 28 november 2013

Saffranskaka i fin form

Så heter den i svärmors receptbok och om det syftar på att att formen hon bakar i är särdeles fin, eller om det rent av är så att man blir i ypperligt fin form när man äter den, det låter jag vara osagt.
Det är ju lika bra vilket som.


*snart advent!*

Synd bara att det dåliga ljuset gör att man inte ser vilken gul och härlig färg den har.
Himmelskt god är den i alla fall.

Saffranssockerkaka

200 gr smör
1 kuvert saffran (0,5 gr)
1,5 dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

I hennes recept står det att det ska vara florsocker också. Att pudra uppe på innan den serveras.
Det hoppade jag över för jag är inte särskilt förtjust i florsockrade saker...
Men det gör ni i vanlig ordning som ni vill med.

Gör så här:
Smält smöret och låt saffranet hettas upp där i.
Häll i mjölken och låt svalna.

Vispa ägg och strösocker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det och smör/mjölk/saffrans-blandningen i äggvispet.
Rör till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad form.
Med fördel en som är ca 24 cm i diameter och har löstagbar kant.

Grädda på 175 grader, nere i ugnen i ca 45 minuter.


I morrn är det fredag.
Det känns skönt.

Tiddelipom!


2 kommentarer:

  1. Gott gott så här inför 1:a Advent,,,
    Har ett liknande recept där kakan heter Strålande saffransstjärna.
    Man gör en stjärnmall och pudrar florsocker över kakan
    Kram Mammsen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å Mammsen då måste jag få det receptet! Blir perfekt till lucia <3 Kramkram

      Radera