tisdag 13 december 2011

Ett luciatåg och 90 trekant fotingar

Började morgonen riktigt stämningsfullt med Luciatåg i kyrkan.
Elsas klass och treorna hade lusse för övriga elever och familjerna och det var så mysigt.


*lussemys*

Efter lussetåget åkte Maken iväg och jobbade och jag förberedde lite här hemma innan min mamma skulle komma över och baka julfika med mig.

För det var ju där med trekant-fotingarna jag pratat om...

Det är helt enkelt vad min käre Make kallade dessa fikabröd då han var liten.
Flott-oxar, det är vad jag och min familj kallar dem.
Hos gemene man går de nog oftast under namnet anisbröd.

Ja, konstigare än så var det ju inte :)

Kärt barn har många namn sägs det ju och dessa godingar är verkligen favoriter.
I dag var det premiär för mig att vara med vid tillverkningen. Tidigare är det min morfar som stått för bakandet och nu är det Mamma som har rodret.

Vi började med att mala kryddorna och åh vad det doftar gott av nymalt! Varför köper man ens färdigmalet?
Sedan har det knådats deg, bakats ut och så fick kära modern det hedersamma uppdraget att stå för friteringen.


*mmm det doftar såå gott*


*här jäste det ordentligt minsann*


*Mammsen degar*


*jag skär jämna...fina bitar*


*och så den där friteringen...*

Det var så roligt att göra dem och jag blev glatt överraskad över att de såg ut som de skulle.
Fråga mig inte varför, för Mammsen hade verkligen kläm på hur man gjorde. Jag trodde nog bara inte att jag kunde baka sånna här goda krumelurer.


*hela flocken samlad*

De flesta fick som ni ser den traditionella ox-formen men jag prov-gjorde faktiskt tre grisnosar också.


*grisnosarna är bumlingarna nere i kanten*

Fast de blev inte lika fint tryniga som originalen.
Den här formen har de nämligen hemma hos Kompis-familjen.
De smakar särskilt bra tycker jag.

Mina och Mammas blev också särskilt bra.
Så bra så vi bestämde att det här är våran nya jul tradition från och med nu.

Och såklart var vi ju tvungna att provsmaka dem.
Varm, goa och sockrade.


*det här är mumma!*

Här kommer receptet om nån vill prova:

Trekant-fotingar

I receptet står det att det ska bli 40 stycken, men vi fick ut dryga 90!
Så det beror nog på hur stora man vill ha dem.
Några av våra blev lite små men räkna med 80 hyfsat stora i alla fall.

100 gr smör eller margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk malen anis
14 dl vetemjöl

500 gr kokosfett att fritera i

Arbeta ihop degen på samma sätt som när man gör bullar och låt den jäsa i 30 minuter.
Kavla ut degen till centimetertjocka plattor.

Skär långa remsor av plattan och skär sedan remsorna i ca 6 cm långa bitar.
Skär två jack i varje bit (som ett E) och böj bakåt så att skårorna öppnas lite.

(Åh, det är lite svårt att förklara men googla så hittar ni säkert nån bra beskrivning.)

Låt jäsa ytterligare 15 minuter.

Fritera i hett (180 grader) kokosfett, ca 2 minuter på varje sida.
Tills de är gyllenbruna.

Låt dem rinna av på hushållspapper.

Frys in dem osockrade, värm snabbt i micron eller ugnen innan servering och rulla dem i strösocker.


---------



Det var allt för i dag.
I dag har varit en bra dag.


Förutom vädret.
Noll gradigt, regnigt och så rasar det från taket.
Det är inte vinter längre.
Det är vår.


Men annars.
En bra dag.


:)

2 kommentarer:

  1. Tack för en trevlig dag!
    OCH enligt traditionen...Ett par gamla "skrövliga" händer ,som knådar degen!!!
    Och tack finaste M för middagen, som var "blöta".
    Mammsen

    SvaraRadera
  2. MuminMormorn:

    Äh, inte är de så skrövliga.
    Och de gör himla goda flottoxar i alla fall.

    Kramkram

    SvaraRadera