söndag 5 maj 2013

Den där kakan

Original receptet hittar ni hos fina (länk --> )Vardaxlyx
Där finns allt möjlig gott och trevligt.

Jag har som sagt modifierat receptet en smula.
Men bara en liten.
Samma recept minus saltet i princip och med en anings annorlunda tillvägagångssätt.

Jag bakade min kaka i en rund form med löstagbar kant.
Hos Vardaxlyx bakas den i en form på 20x20 cm.
Men det kan ni välja själva.



Cookiedough brownie

Till browniebotten:

170g smör
1,5 dl kakao
100 g choklad
2,5 dl strösocker
1 dl ljusbrunt farinsocker
4 ägg
1,5 krm salt
2,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och klä en form med bakplåtspapper. Du kan med fördel även smöra in pappret lite för att brownien inte ska fastna.

Smält smöret och blanda ner kakaon.
Jag rörde ihop hela smeten i kastrullen. Mindre disk...

Blanda i sockret och sedan äggen och saltet. Smält chokladen och tillsätt den med.

När smeten är jämn, sikta i vetemjölet och vänd smeten tills allt blandats samman och inga klumpar finns kvar.

Häll smeten i formen och sätt in i ugnen i ca 25 minuter.
Låt kakan svalna.


Till cookiedough toppingen:

170g smör
2 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
2 msk mjölk
2,5 dl vetemjöl
16 hackade rutor från en 200 grams Marabou chokladkaka

Gör så här:

Medan brownien står i ugnen passar du på att göra din cookiedough.

Blanda ihop smör och socker i en bunke och vispa tills det är luftigt, tillsätt mjölken.
Vispa igen till mjölken blandats in.

Ner med mjölet och rör tills degen är slät.
Tillsätt till sist den hackade chokladen och rör om tills chokladen fördelats jämt.

Bred ut din cookiedough över brownien så jämt det går och ställ sedan formen kallt i en dryg timme.


Det är lättast att få fint skurna bitar om kakan är helt kall, men kyl den bara såpass att den är nätt och jämt sval om du ska äta den direkt.

Den går jättebra att frysa.

Då är det lätt att bara ta upp x antal bitar och låta dem tina i rumstemperatur innan de ska ätas.
För de är godast när de är rumsvarma.

Jag åt min bit som den var, medan Elsa åt sin med glass till.
Antar att det även skulle passa bra med grädde.

Och låt er nu inte avskräckas av det långa receptet.

Det är värt det.



2 kommentarer:

  1. Måste testa det modifierade receptet.
    För den var ju god lite salt bara annars Mmmm.

    Kram.

    SvaraRadera
  2. Prova!

    Det blev verkligen bra. Kanske lite för bra...
    För sommarfiguren.

    Kraaam

    SvaraRadera