onsdag 26 juni 2013

När man har lite att göra

I går eftermiddag var Käre Maken fortfarande på jobbmöte i Luleå, Edvin var hos en Kotte-Kompis och jag och Elsa allmänt uttråkade.
Då kom jag på den briljanta idén att prova baka sjudna maränger. Sådan marängsmet man vispar över vattenbad.
De blir krispiga på ytan och härligt mjuksega inuti.

Smeten blev riktigt fast och fin och som grädde på moset ripplade vi dem med ohoy chokladsås innan vi gräddade dem.
Är det sommarlov så är det.



Här kommer receptet!

STORA chokladmaränger

5 äggvitor
6 dl florsocker
1 krm 12% ättiksprit

o´hoy chokladsås på tub

Blanda äggvitor, socker och ättika i en torr mycket väl rengjord bunke.
Minsta lilla fett gör att äggvitorna inte reser sig.

Ställ bunken ovanpå en kastrull med sjudande vatten och vispa smeten med elvisp tills den uppnår 55-60 grader.
Ta sedan bort bunken från värmen och fortsätt vispa till smeten är blank och svalnat något.
Vänd försiktigt ner strängar av chokladsås så smeten blir fint marmorerad.

Skeda upp stora maränger på en plåt med bakplåtspapper.
I receptet jag hittade skulle det bli 12 stora.
Vi gjorde 9 bamsingar.

Grädda mitt i ugnen i 125 grader i 10 minuter.
Säng sedan värmen till 100 grader och grädda i två timmar till.


Servera som de är eller som vi gjorde med en klick grädde och frukt eller bär på.
Lite som mini pavlovas.


*tur nån kommer ihåg att fota...*

Sen är det bara att se till att få oväntat, men alltid lika välkommet, besök och ställa till med fest mitt på blanka tisdagskvällen.



Tiddelipom!


2 kommentarer:

  1. Vilken tur att vi lyckades komma "oväntade" rätt dag ;)
    Åh det var så smaskigt.
    Ni är så duktiga :)

    Kramelikram.

    SvaraRadera
  2. Visst var det tur!
    Vi borde ses oväntat oftare. :-*

    Kramkram

    SvaraRadera